Σημείωμα 2: Βασικά στοιχεία μιας φωτογραφίας
Συνεχίζοντας τα φωτογραφικά σημειώματα που ξεκίνησα (βλ. ΕΔΩ) ως μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Φωτογραφικής Λέσχης Αμαρουσίου (ΚΕ της ΦΛΑ) και με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «ο άνθρωπος στην πόλη» που ετοιμάζει η Λέσχη, αυτή τη φορά θα αναφερθώ στα Βασικά Στοιχεία που μπορούν να περιλαμβάνονται στις φωτογραφίες με αυτό το θέμα και μπορεί να αποτυπώνουν τη σχέση του ανθρώπου με το αστικό περιβάλλον.
Οδηγός μου για τα σημειώματα αυτά είναι το 8τομο έργο LIFE Library of Photography, καθώς και η 30ετής εμπειρία μου στο δημοσιογραφικό (και φωτογραφικό, ως συνακόλουθο) ρεπορτάζ, καθώς και στην εμπειρία μου ως κριτικού κινηματογράφου (της 7ης τέχνης, η οποία ξεκίνησε ως ροή πολλών «σταθερών» φωτογραφιών).
===
Τα τρία βασικά στοιχεία, λοιπόν, σε μια φωτογραφία που θέλει να συμμετέχει σε έκθεση με θέμα «άνθρωπος στην πόλη» είναι:
Α. Η πόλη, το αστικό περιβάλλον και όχι μια εξοχή, ένα βουκολικό τοπίο, μια βουνοκορφή ή μια θάλασσα πλατιά, μπροστά σε ένα λιμάνι.
Β. Ο άνθρωπος ως κεντρικό υποκείμενο, ο οποίος
1. Μπορεί να είναι σε πρώτο πλάνο, ή να φαίνεται σε ένα αστικό τοπίο (από ένα ψηλότερο σημείο, μπαλκόνι ή ταράτσα).
2. Μπορεί να είναι μόνος ή ανάμεσα σε κόσμο, εκφράζοντας διαφορετικά συναισθήματα (μοναξιά, συμμετοχή, ανεμελιά, βιασύνη, χαρά, λύπη, αποξένωση).
Γ. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της πόλης, όπως:
1. Δρόμοι, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, ουρανοξύστες, παλιά κτίρια (και όχι χωράφια, αγροτικοί δρόμοι, σπαρτά, αμπέλια, καλλιέργειες)
2. Αντανακλάσεις της πόλης (μέσα από τζάμια, βιτρίνες, υγρούς δρόμους, ακόμα και λακκούβες με βρόχινο νερό)
3. Φωτισμός από φυσικό φως, ή νυχτερινός τεχνητός φωτισμός (από κολώνες επιχειρήσεων φωτισμού, νέον καταστημάτων, φωτεινών επιγραφών).
Συνακόλουθα των τριών βασικών στοιχείων που προαναφέρθηκαν, είναι και άλλα στοιχεία, που μπορούν να αναδείξουν το υποκείμενο «άνθρωπος» μέσα στο χώρο της «πόλης»:
Δ. Κίνηση και ροή της ζωής στην πόλη, όπως:
1. Άνθρωποι της πόλης σε αναμονή (σε στάσεις λεωφορείων, μετρό, διαβάσεις πεζών, γκισέ, καταστήματα).
2. Άνθρωποι της πόλης σε κίνηση (πεζοί, με ποδήλατο, με αυτοκίνητο, εντός λεωφορείων, τραμ, τρένων)
3. Άνθρωποι με φόντο την πόλη, οι οποίοι ανταλλάσσουν ματιές, καθώς και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε ανθρώπους.
Ε. Αντιθέσεις και συμβολισμοί
1. Άνθρωποι νέοι και γέροι, πλούσιοι και φτωχοί, με διαφορετικότητες σε μια φιλόξενη ή αφιλόξενη πόλη.
2. Άνθρωποι μπροστά σε γκράφιτι και αφίσες, που αποτυπώνουν το ύφος της πόλης: μεγαλοαστικής ή μικροαστικής, με μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες.
3. Άνθρωποι που εκφράζουν αλλαγή εποχών, μέσα από το καλοκαιρινό ή χειμωνιάτικο ντύσιμο, το συντηρητικό ή το trendy, το κλασικό μονόχρωμο ή το επαναστατικά πολύχρωμο
ΣΤ. Συναισθήματα και ιστορίες
1. Ένα βλέμμα, μια στάση σώματος ή μια μικρή σκηνή καθημερινότητας στην πόλη, μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία.
2. Άνθρωποι σε παράθυρα και μπαλκόνια ως σημεία ανθρώπινης παρουσίας στο αστικό τοπίο.
3. Τέλος, ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω, που βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων του φωτογραφούμενου και στην αφηγηματικότητα του κάδρου, στην ιστορία που έχει να πει.
===
Το σημείωμα αυτό αναφέρεται σε φωτογραφίες ρεαλιστικές και όχι Ποπ-Αρτ, Μινιμαλιστικές, Φουτουρστικές, Σουρεαλιστικές, ή Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού και άλλων ειδών έκφρασης, που μπορούν να εκτεθούν σε άλλη έκθεση της Λέσχης (όπως π.χ. έγινε με την έκθεση «Μίνιμαλ», που έχουμε πραγματοποιήσει).