Album: Κέρκυρα 2022

 


Λιστόν, απογευματινή λήψη (1/10/2022) ώρα 19.13
Λιστόν ονομάζεται ο πιο κεντρικός πεζόδρομος της Κέρκυρας, η πιο διάσημη «βόλτα» για τους Κερκυραίους. Βρίσκεται στη δυτική άκρη της Σπιανάδας, της μεγάλης πλατείας και οριοθετείται από αρχοντικά που σχηματίζουν μεγάλες καμάρες, αψίδες, στο τελευταίο τους πάτωμα. Οι καμάρες αυτές, που οι Κερκυραίοι τις λένε βόλτες, στεγάζουν σήμερα πλήθος καφετεριών και εστιατορίων, που κάνουν το Λιστόν το κέντρο της ζωής της Κέρκυρας για ντόπιους και επισκέπτες.
Αργότερα προστέθηκαν οι υπόλοιποι όροφοι και το μεγαλύτερο κομμάτι του μετατράπηκε σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπως το «Ξενοδοχείον της Αγγλίας και ωραίας Βενετίας» γνωστό και ως «Bella Venezia». Στα δωμάτιά τους φιλοξενήθηκαν επιφανείς προσωπικότητες, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Διονύσιος Σολωμός.
Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα που αποτελεί το Λιστόν κατασκευάστηκε κατά τη γαλλική κατοχή του νησιού (1807-1814), από τον Ματτιέ ντε Λεσέψ και μιμείται την rue de Rivoli του Παρισιού, ενώ στο σχεδιασμό βοήθησε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν. Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) οι τοξοστοιχίες επεκτάθηκαν ενώ σταδιακά προστέθηκαν οι όροφοι, που σήμερα φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία.
Το Λιστόν είναι το κέντρο όπου συναντώνται οι Κερκυραίοι κατά τις κοινωνικές τους εξόδους από τότε που δημιουργήθηκε, ενώ εκεί γίνεται και η περίφημη περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή, ένα από τα παραδοσιακά έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα. Το πλακόστρωτο Λιστόν αποτελεί παράλληλα την κύρια είσοδο στα στενά καντούνια της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.
Η περίεργη ονομασία του δεν έχει επιβεβαιωθεί από πού προέρχεται. Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν πως Λιστόν σημαίνει on list, δηλαδή «στη λίστα», στο Libro d’ Oro δηλαδή όπου ήταν γραμμένα τα ονόματα των ευγενών και των αριστοκρατών της Κέρκυρας, και οι οποίοι μόνο είχαν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τη βόλτα τους στον πεζόδρομο αυτό. Στη βενετσιάνικη διάλεκτο όμως, «lista» σημαίνει «φαρδύς και ίσιος δρόμος περιπάτου», ενώ «Λιστόν» συναντάμε και σε άλλες ενετικές πόλεις, όπως για παράδειγμα στην Bενετία. Είναι λοιπόν πιθανό το Λιστόν να οφείλει στην παράδοση αυτή το όνομά του. (Πηγή: https://greece.terrabook.com)


Λιστόν, απογευματινή λήψη (1/10/2022) ώρα 19.13


Ποντικονήσι

Ο ναός της Παναγίας Μανδρακίνα της Κέρκυρας βρίσκεται ανάμεσα από το Μποσκέτο και τον Κήπο του Λαού, στη Σπιανάδα. 
Είναι η μικρή πορτοκαλοκόκκινη εκκλησίτσα με το περίτεχνο καμπαναριό, που ξεχωρίζει μέσα στα δέντρα των δύο κήπων. Τον προσδιορισμό της η Παναγία Μανδρακίνα τον πήρε από το Μανδράκι, που είναι το λιμανάκι του Παλιού Φρουρίου αφιερωμένη, εκτός από την Παναγία και στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, κτίστηκε τον 18ο αιώνα. Πάντως, τη σημερινή μορφή της η Παναγία Μανδρακίνα πήρε κατά το 1950 περίπου, όταν αναστηλώθηκε μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη κατά το βομβαρδισμό της Κέρκυρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εξωτερική όψη της εκκλησίας της Παναγίας Μανδρακίνας είναι συμμετρική και καταλήγει σε αέτωμα. Το εντυπωσιακό καμπαναριό της, που εφάπτεται στο κτήριο είναι τετράπλευρο και πυργοειδές, ενώ η κατακόκκινη απόληξή του χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη τεχνική της. 


Λεπτομέρεια από τη Λιστόν


Κτήριο τράπεζας